Objavte čaro a jednoduchosť prípravy nevarených "RAW" receptov

RRECEPTY SÚ BEZ MLIEKY, LEPKU, RAFINOVANÉHO CUKRU

smoothie z "buriny"

Portulaka zeleninová je "burinou", ktorá sa veľmi rýchlo nekontrolovane rozrastá, a tak sa stáva nočnou morou záhradkárov. Ale sú krajiny, v ktorých sa dokonca pestuje cielene a používa sa ako potravina. Bohužiaľ, vo väčšine ostatných krajín, vrátane Slovenska, sa považuje za burinu a preto sa zo záhrad a parkov odstraňuje a následne vyhadzuje. Listy majú príjemnú jemne kyslú chuť, sú šťavnaté. 

INGREDIENCIE:

1-2 hrste portulaky

1 banán 

hrsť černíc

hrsť jahôd

voda

POSTUP:

Portulaku zmiešame s vodou a rozmixujeme, následne precedíme cez sitko alebo vrecko na rastlinné mlieko, vďaka čomu získame jemnejšiu šťavu, ktorú nalejeme do umytého mixéra. Pridáme ostatné ingrediencie a rozmixujeme.

MOJE TIPY:

  1. Pokiaľ by bolo smoothie málo sladké, môžete pridať ešte banán alebo 1- 2PL Čakankového sirupu / medu (iné rastlinné sladidlo)

  2. Hustotu smoothie si viete korigovať množstvom vody.

  3. Ak Vám nevadí konzistencia s väčšími kúskami, môžete rozmixovať všetky ingrediencie hneď na začiatku.

PREČO KONZUMOVAŤ PORTULAKU ZELENINOVÚ?

Obsahuje minerály (železo, fosfor, vápnik, draslík, horčík, sodík),  vitamíny A a C, kyselinu listovú, vitamíny skupiny, betakarotén a riboflavín.

Portulaka je aj zdrojom omega-3 mastných kyselín.

V čínskej medicíne sa portulaka používa na liečbu hnačky, krvácania v črevách, úplavice a hemoroidov.

Portulaka pomáha v prevencii srdcovo- cievnych ochorení, osteoporóze, hnačkách, črevných ochoreniach. Dužina z listov sa dá aplikovať pri povrchovom použití - zmiernenie opuchov po uštipnutí hmyzom.